Vragen en Moties 2018

Download

Eerste glasvezel internetaansluiting in buitengebied

Onthulling Delta paal Langbroek; VLNR; Delta-directeur Lodolf Rasterhoff, midden wethouder Hans Marchal en rechts Ernst-Jan Damen van Van Vliet Kastanjehout Foto ; Pim Ras

Onthulling Delta paal Langbroek; VLNR; Delta-directeur Lodolf Rasterhoff, midden wethouder Hans Marchal en rechts Ernst-Jan Damen van Van Vliet Kastanjehout
Foto ; Pim Ras

Onthulling Delta paal Langbroek; VLNR; Delta-directeur Lodolf Rasterhoff, midden wethouder Hans Marchal en rechts Ernst-Jan Damen van Van Vliet Kastanjehout Foto ; Pim Ras

Onthulling Delta paal Langbroek; VLNR; Delta-directeur Lodolf Rasterhoff, midden wethouder Hans Marchal en rechts Ernst-Jan Damen van Van Vliet Kastanjehout
Foto ; Pim Ras

Dinsdagmorgen is in Langbroek het eerste internetabonnement daadwerkelijk in gebruik genomen. Van Vliet Kastanjehout werd als eerste in het buitengebied van de Kromme Rijn aangesloten op glasvezel. In de voortuin van het bedrijf werd een Zeeuwse strandpaal onthuld. De paal staat symbool voor de eerste DELTA-internetaansluiting buiten Zeeland.

Download

Hans op de trekker!

thumbnail_IMG_8279 - kopie thumbnail_IMG_8271 - kopie thumbnail_IMG_8285

Onlangs werd door de gemeente een nieuwe trekker in gebruik genomen. Hans nam de sleutels in ontvangst en mocht daarna de trekker van de oplegger rijden. Het was alweer zo’n 35 jaar geleden dat Hans voor het laatst achter het trekkerstuur zat maar het ging goed!

Download

Bagger en nog eens bagger…

IMG_8422Het is al een tijdje oorverdovend stil wat betreft de Bosscherwaarden. Als je niet beter weet zou je denken dat het plan gedumpt is… Er zijn tal van verschillende politieke opvattingen rondom dit plan. De ene partij (lees: de PCG) wil de landbouwgrond niet opgeven, een andere partij wil juist graag ruim baan voor de natuurontwikkeling. Het hete hangijzer blijft! Wat voor baggerspecie zal er echt worden gestort?

In de praktijk blijkt dat de vervuilde bagger vaak veel plastic bevat. Staatsecretaris Van Veldhoven heeft vorige week daarom al aangekondigd dat er strenger beleid komt. Tot op heden mag er 20% ‘bodemvreemd materiaal’ inzitten. Vanaf 2019 mag grond en bagger nog maar minieme hoeveelheden plastic en piepschuim bevatten.

Echter naar aanleiding hiervan is een motie aangenomen in de Tweede Kamer om de gemeenten te vragen onmiddellijk te stoppen met het storten van baggerslib in plassen. Dit zal toch ook consequenties hebben voor de (mogelijke) slibstort in de Bosscherwaarden? Moeten wij dit met z’n allen überhaupt wel willen? We moeten toch geen ‘zooi’ in de grond wegstoppen? We hebben hopelijk toch wel geleerd van het verleden?

Het lijkt voor de PCG onvermijdelijk om ‘nee’ te gaan zeggen tegen de ontzanding en slibstort. Het plan ‘Bosscherwaarden’ heeft naast de gevaren die er aan het vervuilde slip gekoppeld zitten nog meer nadelen. De agrariërs raken ruim honderd hectare agrarische grond kwijt en de omwonenden zijn bang dat ze nog jarenlang in een ‘bouwput’ moeten leven. En er zijn nog wel wat risico’s te noemen.

Voor de PCG is de compensatie middels een recreatiestrand en een zwemplas vlak naast de Wijkse stadhaven, hoe aantrekkelijk het ook lijkt, volstrekt onvoldoende. Een ‘baggerplan’ accepteer je toch niet?

Arie van Vliet

PCG Wijk bij Duurstede

Download

Duurzame inspiratie in Langbroek, Cothen en Wijk bij Duurstede

Begin november bracht wethouder Hans Marchal een bezoek aan drie duurzame koplopers in onze gemeente. Met veel energie lieten zij zien welke stappen zij hebben genomen om hun boerderij, bedrijf en woning te verduurzamen. De wethouder schonk hen als waardering een kleurrijk herfstboeket.

Zonnestroom, isolatie, ventilatie en straks nog een warmtepomp in Langbroek!

Op de duurzame stal van de familie Baauw aan de Langbroekerdijk liggen sinds deze zomer 368 zonnepanelen. Samen leveren deze voldoende zonnestroom om 46 huizen van elektriciteit te voorzien. De stal zelf had al isolatie. Dat bespaart ruim een derde aan gas. Het ventilatiesysteem zorgt voor een veel constantere temperatuur in de stal: de buitenlucht gaat via buizen eerst onder de stal door, voordat deze de stal in komt. Op deze manier wordt de lucht in de zomer ondergronds gekoeld en in de winter opgewarmd. Vader en zoon Baauw denken erover na om het bedrijf verder te verduurzamen met een warmtepomp. Zo kan het gasverbruik ongeveer 50% verminderen. Bij de aanleg van de zonnepanelen is al rekening gehouden met de mogelijke komst van de warmtepomp: er liggen extra panelen om deze pomp stroom te leveren.

Verwarming, warm water en elektriciteit met één systeem in Cothen

Rob Balk uit Cothen is veel meer dan een loodgietersbedrijf. Zo’n tien jaar geleden zette hij de eerste stappen op het gebied van duurzaamheid. Intussen is hij bijna zover, dat zijn bedrijf en woning zowel aardgasvrij als energieneutraal zijn. Naast zonnepanelen liggen er ook zonnecollectoren op het dak. Deze verwarmen het water, dat daarna tijdelijk wordt opgeslagen. Ernaast staat een pelletketel, die erg efficiënt brandt. In een jaar tijd is er zo’n 3 ton pellets verstookt en is de asla nog niet één keer geleegd.
De installaties zijn verbonden tot één systeem. Dat levert verwarming, warm water en elektriciteit. Rob Balk levert dit modulaire systeem aan zowel particulieren als bedrijven. Dat kan als losse onderdelen, in combinatie met een cv-ketel. Maar ook als totaalsysteem met een biomassaketel of een volledig elektrische aansluiting.

Eén van de eerste mens- en milieuvriendelijke woningen in onze gemeente staat in Wijk

Ook Arno Harting ontving een prachtig herfstboeket van de wethouder. Zijn woning langs de Geerweg is geïnspireerd op een Romeinse wachttoren en op de ‘Porticus’ zuilengalerij van een Romeinse boerderij. Die is vroeger in de Horden opgegraven. Zijn woning is 20 jaar geleden gebouwd. Deze was één van de eerste mens- en milieuvriendelijk woningen in onze gemeente. Bij het ontwerp zijn heel bewust keuzes gemaakt. Hierbij gaat het om gezondheid/binnenmilieu, bruikbaarheid/levensloopbestendigheid en een duurzame energievoorziening door passieve en actieve zonne-energie te gebruiken. Ook zijn materialen met een lage milieubelasting gebruikt. De woning heeft een schuimbetonnen funderingsplaat, een houtskelet, een centraal stofzuigsysteem, het regenwater wordt gebruikt en de woning is geïsoleerd met cellulosewol (papiervezels). Een hybride lucht-/waterwarmtepomp zorgt voor verwarming van de woning. In plaats van radiatoren is gekozen voor wandverwarming en – gedeeltelijk vloerverwarming. Bij de bouw zijn zonnepanelen verwerkt in het dak. Later is achter in de tuin nog een aantal zonnepanelen geplaatst. Die zijn te zien vanaf de Geerweg. Op verschillende plaatsen in de woning zijn de duurzame technieken en materialen te zien: via een rij glazen bouwstenen naast de voordeur, kijk je op de cellulose-isolatie. In de hal is een nis, waar de wandverwarming zichtbaar is.


Geslaagde Natuurwerkdag in Langbroek

Afgelopen zaterdag hebben circa 50 ‘natuurwerkers’ tientallen wilgen geknot. Dit gebeurde op de weilanden achter de boerderij ‘Het Lange Broek’ aan de Gooijerdijk.

De eigenaar Hanneke Hietink zorgde voor koffie, soep en broodjes. Het was prachtig weer, de sfeer was prima en jong en oud waren vertegenwoordigd. Wethouder Hans Marchal stak ook de handen uit de mouwen en bedankt zowel de Vereniging Natuur en Milieu als de landgoedeigenaar voor het organiseren van deze Natuurwerkdag.


Bloemrijke bermen

Vrijdag 2 november startte het inzaaien van bloemenzaad in bermen in het buitengebied. Wethouder Hans Marchal strooide de eerste meter in bij het poortgebouw aan de Langbroekerdijk, vlakbij kasteel Sandenburg.

Over maar liefst ruim 35 kilometer lengte zaait de gemeente in het buitengebied dit inheemse bloemzaad in. Het belandt in de stroken, waar net glasvezel is aangelegd. Volgend jaar kunt u overal in het buitengebied zien hoe mooi de bermen worden. Als -voor de veiligheid- de bermen tegen de zomer worden gemaaid, zijn de bloemen even weg. Gelukkig bloeien ze een tweede keer. Dus kort daarna ziet het er weer prachtig uit. De inheemse bloemen trekken straks o.a. bijen aan.

Erg leuk is dat de gemeente Bunnik ons voorbeeld volgt en ook bloemzaad gaat strooien in de bermen!


Scholen planten bloembollen om de gemeente Wijk bij Duurstede nog mooier te maken

MooiWijkCothenLangbroekKrokusLogoV2hVolgende week start in de gemeente Wijk bij Duurstede op 6 november de actie ‘Een mooie gemeente, dat doen we met elkaar!’ In deze week planten leerlingen van tien basisscholen krokusbollen in het groen rondom hun schoolgebouwen. Samen met de Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede heeft de gemeente deze actie opgezet.

Leerlingen ervaren zelf de natuur dichtbij

Wethouder Hans Marchal is erg blij met deze leuke actie: ‘Het is prachtig dat leerlingen in de hele gemeente de zorg voor de natuur van dichtbij meemaken. Eerst leren ze over bollen, daarna mogen ze met een schepje hun krokusbolletjes planten. In het vroege voorjaar zorgen deze bollen voor een vrolijk straatbeeld!’

Onze gemeente mooi maken en houden doen we met elkaar

Inwoners vinden dat ze niet genoeg horen of zien van het onderhoud van de buitenruimte. Dat blijkt uit de Burgerpeiling 2017. ‘Dat hebben we ons aangetrokken,’ zegt wethouder Marchal.  ‘We laten via diverse media meer zien van wat we allemaal doen. We werken graag en hard om onze gemeente mooi te maken en te houden. Maar dat doen we natuurlijk niet alleen: dat doen we ‘met elkaar’! Daarom is de slogan ‘Een mooie gemeente, dat doen we met elkaar!’ zo treffend.’ De gemeente Wijk bij Duurstede en de plaatselijke Vereniging Natuur en Milieu werken samen, bijvoorbeeld bij het bijhouden van de bermen. ‘We hebben bedacht om met hen een leuke actie te organiseren, waarbij we met álle basisscholen van onze gemeente Wijk, Cothen en Langbroek een stukje mooier maken,’ besluit wethouder Hans Marchal.

De scholen hebben een planning voor het bollen planten

De ingeplande dagen lopen van 6 tot en met 20 november. Deze dagen kunnen nog veranderen door slecht weer, zoals vorst. Daardoor kunnen bollen niet geplant worden en wordt met de betreffende school een andere datum gekozen.

Download

Revius besteedt ‘vuurwerkgeld’ duurzaam

hansBegin dit jaar ontving het Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede € 540 van de gemeente Wijk bij Duurstede. Dat budget, de zogenaamde ‘vuurwerkbeloning’, is goed besteed! Voor het geld kon de leerlingenraad vijf nieuwe, betonnen banken en een betonnen tafeltennistafel kopen. Er bleef na de koop nog geld over voor de schilder- en transportkosten.

Potje tafeltennis tussen de wethouder en de beste leerling als onthulling

De betonnen banken vormen samen een chillplek op het schoolplein. Wethouder Hans Marchal ‘onthulde’ vanochtend officieel deze plek en de tweedehands tafeltennistafel. Hij deed dat door tafeltennis te spelen tegen de beste leerling van Revius Wijk. ‘De leerlingen hebben een paar prachtige voorzieningen erbij,’ geeft de wethouder aan. ‘Ik ben er bijzonder over te spreken, dat de leerlingenraad van het bedrag zulke mooie, duurzame spullen heeft kunnen kopen. Ook andere organisaties hebben het zogenaamde ‘vuurwerkgeld’ inmiddels goed besteed. Het is erg fijn, dat er zo goed met het vuurwerkgeld is omgegaan,’ aldus de wethouder.
Docent en begeleider van de leerlingenraad, Philip Korff de Gidts, geeft aan: ‘De leerlingenraad van Revius Wijk heeft veel vergaderd over een duurzame besteding van het geld. De jongeren hebben heel goed onderhandeld. De hele school is dan ook supertrots op deze jongeren, die in feite voor een schijntje voor iets moois en duurzaams hebben gezorgd. Veel leerlingen hebben hier nog jaren plezier van!’

Opening splinternieuwe sportkooi

Vandaag is ook een sportkooi achter het gebouw van de school geopend. Deze zorgt er net als de tafeltennistafel voor, dat jongeren worden uitgedaagd meer te bewegen. Directeur van Revius Wijk, Sven Baijens, zegt: ‘Ons motto is: ‘get up and move!’ We openen vandaag onze nieuwe sportfaciliteiten. We stimuleren daarmee onze leerlingen in pauzes de smartphone of iPad even terzijde te leggen en samen te sporten.’ De kooi werd geopend door oud-Oranjespeelster Anouk Hoogendijk. Zij speelde samen met leerlingen en docenten in een aantal korte wedstrijdjes en vertelde over haar ervaringen als voetbalster en deelneemster aan Expeditie Robinson. Sportverslaggever Sierd de Vos deed ter plekke verslag van de wedstrijdjes. De kooi is geschikt voor voetbal, basketbal en hockey. Een aantal klassen heeft al gesport in de kooi, die vanaf nu volop gebruikt gaat worden.

‘Vuurwerkgeld’ heeft positieve gevolgen gehad

Tijdens de afgelopen jaarwisseling was de schade aan gemeentelijke eigendommen flink afgenomen. Wethouder Hans Marchal had toegezegd, dat het gereserveerde schadebedrag onder goede doelen werd verdeeld. Dat moesten wel doelen zijn, die met jeugd en jongeren te maken hadden. Met deze aanpak oogstte de wethouder zowel lof als kritiek. De jeugd en jongeren in de gemeente waren er in elk geval blij mee! Hier staan enkele voorbeelden van wat er met het ‘vuurwerkgeld’ is gedaan:

  • Er is geld gestoken in het nieuwe speelpark op de skatebaan in Wijk bij Duurstede. Dit wordt in juni 2019 geopend;
  • De PJGU in Langbroek heeft een urinoir kunnen kopen;
  • SVF in Cothen heeft er een pooltafel voor de jeugd van kunnen kopen, zodat de kantine aantrekkelijker voor hen is en
  • De freerun afdeling van Levitas Gym&Dance heeft er nieuwe materialen van kunnen kopen.
    Deze resultaten zijn een voorbeeld van hoe een andere benadering positieve gevolgen kan opleveren.

Duurzaam Denken / Doen op de dag van de Duurzaamheid

Vorige week was de dag van de Duurzaamheid. Deze dag stond in het teken van inspirerende voorbeelden en activiteiten op het gebied van duurzaamheid. Wethouder Hans Marchal heeft deze dag het eerste exemplaar ontvangen van de krant Duurzaam Denken / Doen. Deze krant staat boordevol tips over energiebesparing en inspirerende voorbeelden van bewoners. Alle inwoners van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek ontvangen deze week de krant in de brievenbus.

Waarom kiezen voor een papieren krant, digitaal is toch veel duurzamer?

Daar heeft u gelijk in. Meer hierover leest u in het voorwoord van de wethouder:

Beste lezers,
Voor u ligt de eerste uitgave van de krant Duurzaam Denken / Doen. Deze krant staat boordevol tips over energiebesparing en inspirerende voorbeelden van bewoners.
Als college richten we onze blikken op het jaar 2030. Dan willen we een klimaatneutrale gemeente zijn. Dat betekent dat we in onze gemeente net zoveel energie duurzaam opwekken, als we verbruiken. U zult begrijpen: dat gaat niet vanzelf. Daarvoor is uw en onze inzet nodig.

Deze krant geeft u een overzicht hoe energiebesparing u raakt en wat u er zelf aan kunt doen. Met een paar kleine ingrepen in uw huis kunt u al energie besparen. Heeft u de mogelijkheid om te investeren in bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp, dan kunt u flink besparen op uw energiekosten. Het kabinet wil dat Nederland stopt met het gebruiken van aardgas. Alle gemeenten hebben de opdracht gekregen om voor iedere woonwijk een plan te maken naar aardgasvrij. Dat is een hele klus! In Wijk bij Duurstede starten we in de wijk Noorderwaard-Noord. Wijkbewoners zijn voor de zomervakantie uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Misschien overweegt u als huiseigenaar of huurder buiten de Noorderwaard-Noord ook om los te komen van het aardgas? U hoeft dan niet te wachten tot uw wijk aan de beurt is. In deze krant leest u meer over aardgasvrij wonen.

Nog een kritisch puntje: mogelijk vraagt u zich af waarom we kiezen voor een krant, terwijl een digitale krant veel beter is voor het milieu. We geven u gelijk. Maar we vinden het tegelijk belangrijk dat iedereen deze krant boordevol duurzaamheidsinformatie ontvangt. Veel inwoners gebruiken hun smartphone, tablet of pc voor nieuws en contacten. Een redelijke groep inwoners heeft echter geen internet of gebruikt dit alleen voor het hoognodige. Daarom hebben we bewust gekozen voor een schriftelijke nieuwsbrief. Ook fijn om te bewaren en over een tijdje nog eens te raadplegen, als u misschien nu nog niet, maar straks wel duurzame ingrepen in uw huis of vervoer overweegt.

Namens het college wens ik u veel duurzame inspiratie en leesplezier!

Hans Marchal
Wethouder duurzaamheid

Jeugdzorg, ons zorgenkindje…

Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor Jeugdzorg. De uitgangspunten waren prachtig: eigen verantwoordelijkheid, de-medicaliseren, één gezin-één plan en juiste hulp op maat. In Den Haag werd er niet bij gezegd dat het ‘gewoon’ een drastische bezuinigingsmaatregel is! De gemeenten betalen nu de rekening. Zo ook Wijk. Het tekort over de jaren 2017 en 2018 bedraagt zo’n € 1,6 mln.!

In Wijk bij Duurstede is de Jeugdzorg destijds voortvarend opgepakt. Er is een Loket Wijk waar u voor al uw zorgvragen naar toe kunt. De eerste twee jaar leken dIMG_8422e kosten gedekt te kunnen worden met de door het Rijk beschikbaar gestelde middelen. Het beeld wordt, nu alles een beetje begint te landen, steeds slechter. Sterker, de kosten in het hele Sociale Domein lopen fors uit de klauw en zijn onhoudbaar. De hele gemeentebegroting ‘zucht’ hieronder!

Het Sociaal Domein zit zeer complex in elkaar. Er zijn veel regels, veel contracten, veel zorgpartijen en samenwerkingsverbanden. Dit maakt het lastig om verandering aan te brengen, maar het moet! De PCG is benieuwd welke maatregelen er voortvloeien uit de actie ‘Grip op het Sociaal Domein’.

Gelukkig speelt dit probleem niet alleen voor Wijk. Alle gemeenten worstelen ermee! Toch blijft het vanuit Den Haag oorverdovend stil. Ondanks oproepen van gemeenten en de VNG blijft de portemonnee dicht en worden weeffouten in de wet nauwelijks hersteld. Heeft u Prinsjesdag gevolgd? Iedereen gaat er in koopkracht op vooruit! Hoezo? De rekening wordt wel betaald door de gemeenten en hiermee ook door u! Wanneer worden ze wakker in Den Haag?

Als kersvers raadslid zie ik de plannen uit het coalitieakkoord in de prullenbak in verdwijnen of ze worden uitgesteld. De begroting moet immers sluitend worden gemaakt. Wilt u met me meedenken? Moet er nog meer bezuinigd worden, en zo ja, waar? Of moet toch bijvoorbeeld de OZB omhoog? De rek begint er toch echt uit te gaan. Ik hoop op goed nieuws vanuit Den Haag maar de Septembercirculaire is ook alweer een negatief verhaal…

Arie van Vliet

PCG Wijk bij Duurstede

Download

Hans Marchal op werkbezoek bij loonwerkbedrijven

WerkbezoekHansMarchalbijDeHeus(2)WerkbezoekHansMarchalbijOvervest-21september2018(2)Gisteren is wethouder Hans Marchal met een aantal ambtenaren op bezoek geweest bij een tweetal loonwerkbedrijven. Dit bezoek werd georganiseerd door brancheorganisatie Cumela. De bedrijven die bezocht werden waren loonbedrijf Overvest en loonbedrijf De Heus. De onderwerpen die tijdens het werkbezoek aan de orde kwamen waren o.a. de bedrijfsontwikkelingen, het landbouwverkeer, het lokaal aanbesteden, de toekomst van de landbouw en het buitengebied.

Wethouder Hans Marchal kijkt tevreden terug op het werkbezoek: ‘Altijd goed om met de ondernemers in de klei te staan en direct van hen te horen wat er leeft. Cumela  heeft het ook deze keer weer prima georganiseerd en ik zie al weer uit naar het volgende werkbezoek’!


thumbnail_DSC_4817 thumbnail_DSC_4885 thumbnail_DSC_4892

Wethouders Hans Marchal (gemeente Wijk bij Duurstede), Gerrit Boonzaaijer (Gemeente Utrechtse Heuvelrug), Peter de Rooij (gemeente Rhenen) Herman Geerdes (gemeente Houten), gaven vandaag samen met Gerard van Santen (directeur Gebiedscoöperatie O-gen), Claus van der Velden (buurtambassadeur), Derk Boswijk (Statenlid Provincie Utrecht) en Piet Grootenboer (directeur Glasvezel buitenaf), het officiële startsein voor de aanleg van glasvezel bij het Landgoed Sandenburg in het buitengebied van Kromme Rijnstreek. In totaal wordt er in Kromme Rijnstreek 540 kilometer gegraven.

Wethouder Hans Marchal blij met komst van glasvezel in buitengebied

Wethouder Hans Marchal vertelt enthousiast: “Het is vandaag een prachtig moment dat we gezamenlijk de eerste spa in de grond zetten. Glasvezel levert een heel belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en vitaliteit van het buitengebied. Er komt nu in het buitengebied ‘gewoon’ een digitale snelweg! Met name wil ik de werkgroep en de buurtambassadeurs bedanken voor hun tomeloze inzet. Daarnaast ben ik gebiedscoöperatie O-gen zeer erkentelijk voor de rol die zij de afgelopen jaren vervuld hebben en tenslotte de complimenten voor Glasvezel buitenaf dat zij de handschoen durfde op te pakken. En nu meters maken!”

Ook ambassadeur Claus van der Velden is blij. “We hebben er lang op moeten wachten, maar door de aanleg van glasvezel is nu ons buitengebied ook klaar voor de toekomst.”

Binnenkort zichtbaar in het hele gebied

Eind mei werd het benodigde percentage van minimaal 50% gehaald. Dit was de belangrijkste voorwaarde om glasvezel aan te kunnen leggen. “Het was in dit gebied tot het allerlaatste moment spannend om of we de 50% gingen halen. Mede dankzij de enorme inspanning van ambassadeurs uit het gebied, hebben we het gehaald. We vinden het dan ook belangrijk om gezamenlijk de schop in de grond te zetten, aldus Piet Grootenboer. “De start van de aanleg is vandaag bij Landgoed Sandenburg, maar binnenkort wordt in het hele gebied zichtbaar dat we met de aanleg zijn begonnen. We hopen in het voorjaar van 2019 het hele gebied af te ronden, zodat alle inwoners kunnen genieten van de voordelen van glasvezel.”

Gebiedscoöperatie O-gen

Gerard van Santen is blij met de komst van glasvezel. “Het is vandaag een feestelijke dag. Afgelopen maandag sloot de Utrechtse gedeputeerde Mirjam Maasdam het kantoor van O-gen aan op supersnel internet. Begin 2019 zullen de bewoners van de Kromme Rijnstreek ook gebruik kunnen maken van het glasvezelnetwerk. De gezamenlijke inspanning van gemeenten, buurtambassadeurs, provincie, Glasvezel buitenaf en medewerkers O-gen loont. Deze voorziening is broodnodig voor de verdere ontwikkeling van het buitengebied. Een wens van veel ondernemers en inwoners van ons gebied gaat in vervulling!”


Het is een bekend feit: mensen die iets mankeren, wonen langer zelfstandig thuis. En dat is een goede zaak. Maar het betekent dat zorg en ondersteuning goed geregeld moeten zijn. In de gemeente Wijk bij Duurstede is daarvoor een belangrijke stap gezet: een veilig, digitaal systeem. Hiermee kunnen zorgverleners toegang verkrijgen tot de woning van inwoners, die zelf de deur niet kunnen openen. Medewerkers in de thuiszorg en wijkverpleging van Vitras, QuaRijn en Buurtzorg gaan -samen met hun cliënten- met één systeem werken. Bron:
http://ditiswijk.nl/nieuws/algemeen/1684-veilige-toegang-tot-woningen-voor-zorgverleners-in-wijk
Wat fijn dat er nu een technische oplossing Wijk bij Duurstede breed wordt ingevoerd om op een veilige eenvoudige manier toegang te verschaffen in  woningen waar mantelzorg, buurtzorg, wijkverpleging, huishoudelijke hulp nodig is.

Op 19 januari heeft de PCG daar reeds schriftelijke vragen over gesteld. Men was bezig met een pilot maar de financiering lag wat moeilijk. Gelukkig is daar nu een einde aangekomen! Weer een stapje vooruit in de zorg voor onze medemens.

Download

Paden kasteelpark opgeknapt!

Padenopgeknaptkasteelpark(14) Padenopgeknaptkasteelpark(16)Donderdag 23 augustus is de laatste hand gelegd aan de opknapbeurt van de paden in het kasteelpark. De aannemer is, samen met de vrijwilligers Henk, Jan, Eric, Pascal, Wilfried en Egbert, aan het werk gegaan om de paden te herstellen.

Wilfried was vooruit gestuurd om de paden vrij te maken met de bladblazer en miste daardoor bijna de koffie en de fijne woorden van Hans Marchal. De wethouder sprak uit dat hij en de gemeente de inspanningen van de mannen zeer hoog waardeert. De fijne samenwerking tussen hen, de mensen van de gemeente en de aannemer heeft er voor gezorgd dat de paden er weer mooi uitzien.

De wethouder heeft het niet bij deze woorden gehouden en stak na de koffie, samen met de vrijwilligers de handen uit de mouwen… harken voor een prachtig park! De paden hebben nog even de tijd nodig om “in te klinken”, maar ze lopen nu al erg prettig. De kuilen, plassen en modder zijn verleden tijd. De wandelaars en kasteelbezoekers kunnen weer volop genieten van het park!

Download

Duurzame koplopers in het zonnetje

Duurzame koplopers Anton en Mieke Versteeg uit Langbroek en Lisa en Peter Klaassen van Plinten & Profielen Centrale uit Wijk bij Duurstede zijn in het zonnetje gezet door wethouder Hans Marchal. Tijdens een bezoek aan hun nieuwbouwwoning vertelden Anton en Mieke over het bijzondere bouwproces met natuurlijk materialen.

Een rondleiding bij PPC op het industrieterrein maakte duidelijk welke stappen Lisa en Peter al hebben gezet op het gebied van energiebesparing, verduurzamen van de logistiek en opwekken van duurzame energie. Beide koplopers ontvingen een prachtige bos bloemen van de wethouder.

Natuurlijk wonen in Langbroek

Anton en Mieke Versteeg zijn bijna klaar met de bouw van hun woning aan de rand van Langbroek. De lichte woning is gebouwd met natuurlijke materialen die zoveel mogelijk uit de regio en uit Nederland komen. De muren zijn gemaakt van geperste strobalen, cellulose (papier) en afgewerkt met leem en hout. De woning ademt; ventilatie gaat via de muren en het dak. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat tijdens het douchen de spiegel en ramen in de badkamer niet beslaan. De zon verwarmt het huis en alleen in de wintermaanden is bijverwarming nodig. Dit kan in principe al met een klein elektrisch kacheltje. De woning wordt nu afgewerkt. Als laatste komen er zonnepanelen en –collectoren op het dak voor duurzame elektriciteit en warm water.

Wilt u meer weten over deze woning? Zet dan vast de Duurzame Huizenroute in uw agenda: zaterdag 3 en 10 november 2018. Deze dagen kunt u duurzame huizen in heel Nederland bezoeken. U kunt natuurlijk ook zelf meedoen en uw duurzame woning openstellen voor anderen op 3 en 10 november. Kijk voor meer informatie op de website van de Duurzame Huizenroute.

Verduurzaming loont / Energieke organisatie

Lisa en Peter Klaassen hebben drie jaar geleden het bedrijf Plinten en Profielen Centrale overgenomen van hun vader. PPC is daarna flink gegroeid. Een jaar geleden werd de nieuwe expeditiehal in gebruik genomen, compleet met 662 zonnepanelen. De zonnepanelen leveren een groot deel van de energie. Om het energieverbruik te verminderen, is het grootste deel van de verlichting inmiddels vervangen door LED-lampen. Met de uitbreiding is ook de logistiek geoptimaliseerd. De goederenstroom van binnenkomst, verwerking en verzending verloopt nu logisch door de verschillende hallen. Ook het vervoer naar de klanten en andere vestigingen is anders georganiseerd. Dit scheelt 30.000 kilometer op jaarbasis! Het wagenpark is grotendeels vervangen door zuinige bedrijfsauto’s met technologie die uitstoot verminderen. Daarnaast test PPC het ECOdrive systeem. Met dit systeem kunnen medewerkers nog zuiniger rijden en wordt de uitstoot verder verminderd.

Heeft u interesse in zonnepanelen op uw bedrijfspand? Of wilt u meer weten over energiebesparings- en verduurzamingsmogelijkheden bij uw bedrijf? Met het project Heel Wijk in de Zon willen de gemeente Wijk bij Duurstede, Ondernemerskring Wijk bij Duurstede, Stichting Parkbeheer Bedrijventerreinen, de Eigenwijkse Energiecoöperatie en de Natuur en Milieufederatie Utrecht ondersteuning bieden aan bedrijven uit Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek.


Voorbereidingen voor aanleg glasvezel buitengebied zijn gestart

Op 23 mei jl. kwam het verlossende woord: het buitengebied van de Kromme Rijnstreek krijgt een glasvezelnetwerk. De benodigde minimale deelname van 50% werd namelijk gehaald. De voorbereidingen voor de aanleg van glasvezel zijn inmiddels gestart. Als alles naar wens verloopt, gaat eind augustus de eerste ‘schep’ de grond in. De deelnemende particulieren en ondernemers in het buitengebied van de Kromme Rijnstreek zijn uiterlijk in april 2019 aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Lees meer →


De jaarrekening 2017 van de gemeente Wijk bij Duurstede sluit met een positief resultaat van €107.000 euro. Wethouder Hans Marchal: ‘Over de hele linie is ons vermogen wat afgenomen, maar de jaarrekening sluit met een positief resultaat. Er zaten een paar tegenvallers tussen, zoals de tekorten op de Jeugdzorg. We denken na hoe we deze tekorten kunnen ombuigen naar een positiever resultaat. Gelukkig waren er ook meevallers, waardoor het eindresultaat in de plus eindigt.’
‘We hebben in 2017 veel ambities waar kunnen maken,’ vindt het college van burgemeester en wethouders. ’Op vele gebieden zijn er flinke stappen gezet. Daarbij maken we dankbaar gebruik van de kracht in onze Wijkse samenleving. Als organisatie zoeken we daarom zoveel mogelijk de aansluiting met onze inwoners en ondernemers.’

Traject ambtelijke fusie Houten – Wijk bij Duurstede beëindigd
De ambtelijke fusie met de gemeente Houten ging niet door: de gestelde kaders bleken niet haalbaar te zijn. Hierdoor werd ook het proefproject van de samenwerking Beheer Openbare Ruimte per 31 december gestopt. De taken op het gebied van het beheer van de openbare ruimte voert onze gemeente sinds die datum weer zelfstandig uit. De gemeente heeft een plan gemaakt, om de kwaliteit verder te verbeteren en de kwetsbaarheid te verminderen. De gemeente is groot genoeg om klein te blijven!

Voor onze vitaliteit is het noodzakelijk om ons inwoneraantal op niveau te houden
Omdat de woonbehoefte tegenwoordig anders is, betekent dit een grotere toename van huishoudens (woningen), om een gelijkblijvend aantal inwoners een passende woning te kunnen bieden. We willen jongeren graag aan onze gemeente binden, en dan moeten ze wel ergens passend kunnen wonen. De gemeente onderzocht daarom de woonwensen van jongeren. Voor hen en voor ouderen zijn meer woningen nodig. Daarmee blijft het aantal inwoners op niveau en blijft onze gemeente vitaal. De Provincie kreeg van ons hierover een duidelijke uitleg.

Er is een Burgerpeiling gehouden; met de uitkomsten gaat de gemeente aan de slag
Aan de Burgerpeiling werkten 953 inwoners mee. Zij beantwoordden o.a. vragen over de woon- en leefomgeving en het contact met de gemeente. De gemeente gebruikt de aandachtspunten uit de Burgerpeiling om de dienstverlening in brede zin te verbeteren. Die verbetering moet zichtbaar zijn bij de volgende Burgerpeiling in 2019.

De Maatschappelijke Agenda is hèt beleidskader voor het sociale domein
Met maatschappelijke partners op het terrein van welzijn, participatie, wonen en zorg zijn discussieavonden gehouden. Met de uitkomsten hiervan zijn ambities en doelen opgesteld. Deze zijn samengebracht in één lokaal beleidskader: de Maatschappelijke Agenda (MAG). Hiermee is afscheid genomen van het oude doelgroepenbeleid. We zijn blij dat de nieuwe Adviesraad sociaal domein gestart is en in september 2017 een positief advies uitgebracht heeft over de MAG.
Voor een economisch sterke binnenstad zijn in 2017 belangrijke stappen gezet
De centrummanager is gestart. Hij heeft o.a. voor een beeldmerk voor de binnenstad gezorgd, om Wijk toeristisch meer op de kaart te zetten. Verder krijgt het museum een nieuw onderdak in het Oude Stadhuis op de Markt. Vanaf deze plek trekt het museum bezoekers naar onze mooie binnenstad. De Markt wordt straks nog mooier, dankzij de inzet van inwoners en ondernemers. Zij hebben samen een schetsontwerp gemaakt voor een nieuwe inrichting van de Markt.

En verder…
Duurzaamheid wint terrein: de eerste elektrische deelauto is in gebruik genomen.
In de Horden startte de bouw van 64 appartementen en woningen, die hun eigen energie opwekken.
De laatste kavel is verkocht op bedrijventerrein Langshaven. Bedrijven kunnen voor een nieuwe kavel terecht op Broekweg-Noord.
Brede school Het Anker is in gebruik genomen.
De verkoop van nieuwbouw in onze gemeente is in 2017 op peil gebleven.
De Visie voor de binnenstad is vastgesteld door de gemeenteraad.

Bron website gemeente Wijk bij Duurstede

Download

Glasvezel voor Kromme Rijnstreek!

image3.jpegHet buitengebied van Kromme Rijnstreek krijgt glasvezel! Op dinsdagmiddag 23 mei werd in aanwezigheid van de wethouders uit het gebied de envelop opengemaakt met daarin het behaalde percentage, namelijk 51,6%. Dit is het percentage inwoners van het buitengebied dat gedurende de campagne van de afgelopen weken een glasvezelabonnement heeft afgesloten. Hiermee is voldaan aan de belangrijkste voorwaarde van Glasvezel Buitenaf, minimale deelname van 50%, om een glasvezelnetwerk aan te kunnen leggen. Hans Marchal: “Een geweldig resultaat dat de leefbaarheid van het buitengebied een enorme impuls gaat geven; daarvan ben ik overtuigd. Het is heel spannend geweest of we de 50% zouden halen, maar ik ben erg blij dat het is gelukt”.

Ook Piet Grootenboer, directeur van Glasvezel buitenaf, is erg tevreden met het resultaat. “De ambassadeurs en lokale verkopers in Kromme Rijnstreek hebben erg hun best gedaan om de voordelen van glasvezel uit te dragen in het gebied. Erg fijn om te merken dat mensen in het gebied enthousiast zijn en we ze blij kunnen mogen maken met snel internet.” Alsnog aanmelden en aanleg Inwoners die nu alsnog kiezen voor glasvezel betalen minimaal 995 euro, afhankelijk van de werkelijke aansluitkosten en naast de vastrechtvergoeding. Glasvezel buitenaf start na de zomervakantie met de voorbereidingen voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. De verwachting is dat begin 2019 de eerste bewoners gebruik kunnen maken van de diensten.


32724769_1973829002690858_2713047539992494080_oInstallatie wethouders

Na korte pitches van de kandidaat wethouders werden deze in stemming gebracht. 2 raadsleden waren deze avond verhinderd dus er waren maximaal 17 stemmen te verkrijgen. De VVD kandidaatwethouder Willem Joustra kreeg 13 stemmen, de Groen Links kandidaatwethouder Wil Kosterman kreeg 15 stemmen en onze PCG kandidaatwethouder Hans Marchal kreeg zelfs alle 17 stemmen. Na het afleggen van de eed of belofte werden zij alle drie geïnstalleerd.

Installatie raadsleden

Doordat Wil Kosterman en Hans Marchal beide zijn geïnstalleerd als wethouder waren er twee plekken vrijgekomen in de gemeenteraad. Namens de PCG is Arie van Vliet geïnstalleerd als Foto installatie Daphne Seffinga en Arie van Vliet (002)raadslid. En voor Groen Links is Daphne Seffinga geïnstalleerd.

Download

Coalitieakkoord rond ‘Denken, durven, daadkracht!’

Na een intensieve periode van onderhandelen, is het Coalitieakkoord van de VVD, GroenLinks en PCG gereed. Het nieuwe Coalitieakkoord heeft de titel ‘Denken, durven, daadkracht!’ gekregen. Deze drie woorden geven duidelijk aan dat de nieuwe coalitie intensief heeft nagedacht over de bestuurlijke opgaven en de mogelijkheden voor Wijk bij Duurstede. De bestuurlijke opgaven zijn fors, maar de coalitie omarmt de ambities die de opgaven met zich meebrengen volop en gaat er deze bestuursperiode mee aan de slag.
De laatste onderdelen zijn de afgelopen dagen aan het akkoord toegevoegd. Dat gebeurde
dankzij de hulp van inwoners tijdens de drie spiegelbijeenkomsten. Formateur Reinout
Woittiez bedankt de inwoners voor hun bijdragen aan de spiegelbijeenkomsten. ‘We hebben
drie bijeenkomsten gehad in Langbroek, Cothen en Wijk bij Duurstede. Inwoners hebben
daarbij volop gereageerd op onderdelen uit het Coalitieakkoord. Er ontstonden mooie
gesprekken tussen inwoners en de onderhandelaars. Verschillende overwegingen zijn
meegenomen in het akkoord,’ aldus Woittiez.


Met de gesprekken van afgelopen week komt het Coalitieakkoord in zicht. Maar voordat er
een echt akkoord is, vragen de onderhandelaars inwoners om de inhoud van het
Coalitieakkoord te onderzoeken op diverse thema’s. Deze thema’s staan tijdens drie
bijeenkomsten centraal.

Inwoners en organisaties praten mee over o.a. woningbouw en duurzaamheid

Formateur Reinout Woittiez: ‘Afgelopen donderdagavond hebben de onderhandelaars met
elkaar de thema’s besproken. Hierover stellen zij graag de inwoners en/of betrokkenen bij
maatschappelijke organisaties vragen. Het gaat om: de bestuursstijl, de drie uitgangspunten
die in de Toekomstblik zijn opgenomen (woongemeente waar alle generaties zich thuis
voelen, als gemeente groot genoeg zijn om klein te blijven en zelfbewust samenwerken),
woningbouw en hoe inwoners aankijken tegen duurzaamheid en hun rol daarin.’

Ga deze week in Cothen, Langbroek of Wijk in gesprek met de onderhandelaars

De komende dagen is er volop aandacht in de lokale media en op social media voor deze
bijeenkomsten. Op maandag 7 mei zijn er twee bijeenkomsten: van 19.00 tot 20.30 uur is
een bijeenkomst in het Dorpshuis ‘De Toekomst’, Prinsenplein 3 te Langbroek. En van 20.45
tot 22.15 uur kunnen Cothenaren terecht in het Dorpshuys van Cothen aan de C.B.
Kentiestraat 2. Op woensdag 9 mei is er voor Wijkenaren een bijeenkomst van 20.00 tot
21.30 uur in het Huis van de Gemeente, Karel de Grotestraat 30 te Wijk bij Duurstede.


De dakbedekking op het Huis van de Gemeente wordt vernieuwd. Ook alle groendaken (sedumdaken) worden vervangen. De bestaande dakisolatie wordt vervangen door een type isolatie met een hogere isolatiewaarde, waardoor het duurzamer wordt. Het gasverbruik neemt hierdoor af en de CO2 uitstoot vermindert. Ook breidt de gemeente het aantal zonnepanelen uit. Er komen 60 nieuwe zonnepanelen bij. Mastum Daksystemen gaat de werkzaamheden uitvoeren. Woensdag tekenden wethouder Hans Marchal en de heer Evers, directeur van Mastum Daksystemen uit De Meern, het contract. “Het is mooi dat wij met deze dakrenovatie een duurzaamheidslag maken. Dit is in lijn met ons doel om in Wijk bij Duurstede klimaatneutraal te zijn in 2030.”, geeft Marchal aan.

Beetje overlast is onvermijdelijk

Het is onvermijdelijk dat er de nodige reuring en mogelijke overlast ontstaat in de omgeving van het Huis van de Gemeente. Tijdelijk is het Huis van de Gemeente minder goed bereikbaar. In de binnentuin komen steigers te staan en grote bouwkranen zijn regelmatig nodig voor het transport van goederen. Daarnaast is er soms geluidsoverlast door het boren en zagen. Ook kan het vastmaken van de dakbedekking een kleine stankoverlast veroorzaken.

De planning van de werkzaamheden

De werkzaamheden starten half mei en zijn naar verwachting in augustus afgerond. Deze planning is afhankelijk van de weersomstandigheden.

Download

Installatie steunfractieleden.

steunfractie

Afgelopen dinsdag werden tijdens de raadsvergadering de steunfractieleden geïnstalleerd.  Zo ook Gerrit Taute en Teus-Jan Doornenbal. Fijn dat zij ons willen ondersteunen bij het raadswerk. Heeft u of heb jij ook belangstelling voor de politieke kwesties of wilt u/ jij je daar in verdiepen? Neem dan contact met ons op.

Glasvezel in het buitengebied Kromme Rijnstreek

HansMarchalvoorhetgemeentehuisVóór 22 mei moet minimaal de helft van de inwoners een abonnement afgesloten hebben bij een dienstaanbieder. Wordt dit niet gehaald, dan komt er ook geen glasvezel. En als het er nu niet komt… dan komt het er nooit. De grote vraag is: gaan we dit halen?

Glasvezel buitenaf

We namen contact op met Glasvezel buitenaf. Dit is de partij die glasvezel wil aanleggen in het buitengebied. Veel mensen zien de voordelen van glasvezel wel, maar hebben zich nog niet aangemeld bij een dienstaanbieder. Omdat er keuze is uit meerdere aanbieders, is het toch lastig kiezen. Projectleider Lars Visscher licht toe: “We willen graag keuze bieden, dus zijn er zes verschillende dienstaanbieders die een abonnement voor televisie, telefonie en/of internet verkopen. Voor ieder wat wils dus”. Als mensen hulp nodig hebben bij het kiezen van het juiste abonnement kan een plaatselijke verkoper uitkomst bieden. Zij kunnen prima advies geven over de dienstaanbieders en de abonnementen en kennen vaak de situatie bij de mensen thuis.

Lees meer →


Samen op weg in de verdere onderhandelingen

Op 17 en 18 april jl. hebben de onderhandelaars verdere stappen gezet in de onderhandelingen. ‘Chapeau aan de ambtelijke organisatie en een werkgroep van raadsleden! Zij hebben de onderhandelaars geïnformeerd over de verscheidene thema’s.
Dankzij hun inspanningen is aan een groot deel van de informatiebehoefte tegemoet gekomen. De thematiek is daarmee ook inzichtelijk geworden. De onderhandelaars willen
zich hier verder op gaan focussen,’ aldus formateur Reinout Woittiez.

De contouren van een akkoord en portefeuilleverdeling komen nu in zicht

De onderhandelaars kiezen ervoor hun kandidaat wethouders volop mee te laten doen aan de gesprekken. Formateur Reinout Woittiez: ‘Namens de onderhandelaars kan ik melden dat
Willem Joustra (VVD), Wil Kosterman (GroenLinks) en Hans Marchal (PCG) de kandidaat wethouders zijn. Met hun deelname aan de gesprekken wordt volop geïnvesteerd in de
totstandkoming van een robuust wethouderteam. Na de installatie door de gemeenteraad vormt dit beoogde wethouderteam straks samen met de burgemeester het college.’

Volgende week expertmeetings

De thema’s voor de verdere onderhandelingen zijn helder zijn. De komende week staan gesprekken gepland met de experts op de verschillende domeinen vanuit de Programmabegroting (sociaal domein, ruimtelijk domein, economisch domein, etc.).
Waarschijnlijk volgt daarna het maken van een planning van de bijeenkomsten. Tijdens die bijeenkomsten toetsen de onderhandelaars hun ideeën aan de kennis van inwoners en
maatschappelijke organisaties.


Onderhandelingen in het teken van de Staat van Wijk

Maandagavond 9 april kregen de onderhandelaars van VVD, GroenLinks en PCG informatie over de Staat van Wijk. De Staat van Wijk is een document, waarin de lezer wordt meegenomen in de stand van zaken van de gemeente. ‘Dankzij de Staat van Wijk hebben de onderhandelaars een overzichtelijk, kort en krachtig basisdocument tot hun beschikking. Het geeft duiding aan de maatschappelijke en financiële effecten van de dossiers en projecten waar ook het nieuwe college mee te maken krijgt. De Staat van Wijk is daarmee een belangrijke basis bij de totstandkoming van het Coalitieakkoord,’ aldus formateur Reinout Woittiez.

Volgende week richten de onderhandelingen zich op scenario’s en planning Komende week werken de onderhandelaars nog verscheidene scenario’s uit. Deze horen bij de verschillende thema’s, die in de Staat van Wijk staan. Daarna volgt een planning van de bijeenkomsten waar ideeën van de onderhandelaars aan de expertise van inwoners en maatschappelijke organisaties wordt getoetst


Start van formatie college Wijk bij Duurstede is een feit!

De onderhandelaars van de VVD, GroenLinks en PCG zijn woensdagavond 4 april gestart met de eerste verkenning van het formatieproces voor een nieuw college. Formateur Reinout Woittiez leidt de onderhandelingen op kundige en bezielende wijze. De onderhandelaars verdiepen zich de komende weken zowel in de diverse beleidsterreinen, als in de bespreekpunten. Deze bespreekpunten komen op basis van de drie verkiezingsprogramma’s naar voren. Daarbij wordt volop gebruik gemaakt van de kennis en ervaring bij de gemeente en bij de inwoners/maatschappelijke organisaties.

Inwoners en overige betrokkenen kunnen de onderhandelaars helpen aan informatie  De onderhandelaars gaan meerdere keren aan de hand van thema’s op locatie vergaderen. Bijvoorbeeld in de dorpshuizen van Langbroek en Cothen en in het Huis van de Gemeente. Daarover wordt tijdig gecommuniceerd. Zo weet u waar en wanneer de onderhandelaars zich over welk thema laten informeren. De onderhandelaars willen verder tijdens die bijeenkomsten toetsen of het om zaken gaat die daadwerkelijk spelen in de samenleving.

Tot slot kan worden gemeld dat de formateur de komende week tevens benut om in gesprek te gaan met de fractievoorzitters van de oppositiepartijen.

Download

Boekpresentatie ‘Langbroek in de Tweede Wereldoorlog’

9d9633bf-cdba-483d-ac3a-9269bf19de5d_thumb840Op vrijdagmiddag 13 april a.s. is in het Hervormd Centrum in Langbroek de presentatie van het boekje “Langbroek in de Tweede Wereldoorlog’. Iedereen is hartelijk welkom bij deze presentatie! Naar aanleiding van de Dodenherdenking van 4 mei 2017 heeft Hans Marchal het initiatief genomen om dit boekje opnieuw uit te geven. Het thema bij de Dodenherdenking van 2017 was ‘De kracht van het persoonlijk verhaal’. Hans Marchal: ‘Als iets het ‘persoonlijk verhaal’ van Langbroek vertelt is het dit boekje. Dit verhaal mag niet verloren gaan en moet worden doorgegeven’.

LANGBROEK Naar aanleiding van de Dodenherdenking van 4 mei 2017 heeft Hans Marchal het initiatief genomen om het boekje ‘Langbroek in de Tweede Wereldoorlog’ opnieuw uit te geven. Het thema bij de Dodenherdenking van 2017 was ‘De kracht van het persoonlijk verhaal’. Hans Marchal: “Als iets het ‘persoonlijk verhaal’ van Langbroek vertelt is het dit boekje. Dit verhaal mag niet verloren gaan.”

De heruitgave wordt voorzien van een hard kaft en er wordt nieuw fotomateriaal toegevoegd. Daarnaast heeft schrijfster mevrouw Loek Caspers de gehele tekst herzien. Ook is er door oud-burgemeester Theo Bunjes een hoofdstuk aan het boekje toegevoegd. Dit hoofdstuk gaat over de geschiedenis van het oorlogsmonument in Langbroek.

PRESENTATIE De heruitgave is door sponsoring gefinancierd en is nagenoeg klaar. De presentatie van het boekje staat gepland voor medio april. Momenteel wordt aan het definitieve programma de laatste hand gelegd. Het boekje wordt jaarlijks rond 4 mei uitgereikt aan de groepen 8 van de basisscholen in Langbroek. Daarnaast is het boekje vanaf medio april ook te koop voor belangstellenden. De opbrengst hiervan gaat naar het 4-mei Comité. Uw belangstelling voor het boekje kunt u al kenbaar maken door een mail te sturen naar Hans Marchal (h.marchal@kliksafe.nl) Bron: http://wijksnieuws.nl/lokaal/heruitgave-langbroek-de-tweede-wereldoorlog-bijna-klaar-379811


Formateur Wijk bij Duurstede bekend.

In de eindgesprekken die informateur Dirk Zandleven en de VVD fractie met Groenlinks en PCG hebben gevoerd, hebben de partijen aangegeven graag met de VVD een college te willen gaan vormen. In overleg tussen VVD, GL en PCG is besloten Reinout Woittiez aan te stellen als formateur. Woittiez is een ervaren bestuurder en organisatieadviseur. Hij is woonachtig in Doorn. De drie formerende partijen hebben uitgesproken de vaart er in te willen houden. Woensdag 4 april zal het formatieproces onder leiding van Woittiez starten.


Informatieproces Wijk bij Duurstede afgerond

VVD informateur Dirk Zandleven heeft met het opleveren van zijn rapport aan de VVD fractie, het informatieproces in Wijk bij Duurstede afgerond. Zandleven heeft de fractie van de VVD geadviseerd om de formatie van een nieuw college te starten met GroenLinks en de Protestant Christelijke Groepering. Fractievoorzitter van de VVD, Sybren van der Velden, heeft laten weten dat de fractie de conclusies en aanbeveling herkent en heeft het advies van de informateur overgenomen. Van der Velden : “Dirk Zandleven heeft een mega prestatie geleverd, door binnen een week een goede analyse van het politieke spectrum na de gemeenteraadsverkiezingen uit te voeren en een gedegen advies uit brengen. We zijn hem als fractie dankbaar voor de inzet en de snelheid waarmee hij de informatie heeft geleid.”


Installatie raadsleden

IMG_3715Vanavond was het dan zover. De installatie van onze drie raadsleden. Van links naar rechts op de foto. Hans Marchal, Jan Dirk de Bruijn en Marco Petri. Het bestuur van de PCG wenst hun veel wijsheid toe bij het werk wat ze mogen gaan verrichten. Mocht u nu of in de toekomst vragen willen stellen aan onze raadsleden, op de website www.pcgwijkbijduurstede.nl kan u de contactgegevens vinden.


Koninklijke onderscheiding voor de heer G. Taute

thumbnail_IMG_6669Het heeft Zijne Majthumbnail_IMG_6670esteit de Koning behaagd, de heer G. Taute (Gerrit) uit Wijk bij Duurstede te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Tjapko Poppens reikte de bijhorende versierselen uit op dinsdag 27 maart in de raadszaal van het Huis van de Gemeente in Wijk bij Duurstede. Dit gebeurde tijdens de laatste raadsvergadering in de oude samenstelling, waarbij de heer Taute als raadslid aftrad.

Lees meer


Uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2018

Aantalzetels-600x385

Aantal stemmen per lijst:

  • VVD: 2.161
  • GroenLinks: 1.829
  • WNU: 1.777
  • SP: 1.635
  • PCG: 1.586
  • CDA: 1.092
  • D66: 912
  • PVDA: 434

Het opkomstpercentage in onze gemeente was 61,56%. In 2014 was dat 57,94%.


Gemeente Wijk bij Duurstede presenteert Lokale Lastenmeter

HansMarchalLokaleLastenmeter(7)-800x600Een online rekentool om de lokale lasten te berekenen

De gemeente Wijk bij Duurstede is aangesloten op de Lokale Lastenmeter, een landelijk vergelijkingssysteem dat toont hoe hoog de gemeentelijke belastingen zijn in vergelijking met andere gemeenten. Inwoners kunnen hun lokale lasten berekenen. Het is een rekentool met een overzicht van gemeentelijke heffingen. De site toont ook welke grondslagen en tarieven de gemeente hanteert. Er is een vergelijkingsfunctie toegevoegd, waarmee gebruikers onder andere de gemeentelijke belastingen kunnen vergelijken met die van andere gemeenten of uitkomsten van het voorgaande jaar. Iedere inwoner kan deze website raadplegen.

Je ziet in één oogopslag wat je betaalt en waarom

“De Lokale Lastenmeter zorgt voor extra transparantie. Het geeft inwoners en ondernemers inzicht in de lokale lasten en je ziet in één oogopslag wat je betaalt en waarom. Ook kunnen de ‘Wijkse belastingen’ vergeleken worden met die van andere (omliggende) gemeenten. Voor de raad heeft de tool nog een extra toegevoegde waarde. De raad kan scenario’s bedenken en ziet dan de effecten van het belastingplan op de verschillende groepen binnen onze gemeente”, geeft wethouder financiën Hans Marchal enthousiast aan.


PCG van 2 naar 3 zetels.

Aantalzetels-600x385De fractie en het bestuur van de PCG zijn dankbaar en blij met het mooie verkiezingsresultaat. Namens PCG komt er een nieuw gezicht (Jan Dirk de Bruijn) in de gemeenteraad. Wij hopen u de aangebroken nieuwe periode weer met raad en daad terzijde te staan.


Debatavond Groenberaad, PCG was erbij.

groenbAfgelopen vrijdagavond was er een debatavond georganiseerd door het Groenberaad. Namens de PCG was onze lijsttrekker aanwezig. Het was een leuk debat en ging met name over het groen en de groene omgeving. Jammer was dat de stellingen waarover werd gediscussieerd teveel ‘anti-boer’ waren. Dit gaf Hans natuurlijk wel de kans om het voor de agrarische sector op te nemen! Deze kans greep hij met beide handen aan zonder aan andere belangen voorbij te gaan.

Download

Glasvezel buitengebied binnen handbereik!

thumbnail_DSC_1483thumbnail_DSC_1493 thumbnail_ondertekeningconvenant1

De aanleg van glasvezel in het buitengebied is weer een stap dichterbij gekomen. Vandaag (23 februari) werd het convenant voor de aanleg van glasvezel ondertekend door ‘Glasvezel buitenaf’ en de gemeenten Wijk bij Duurstede, Houten, Bunnik en Rhenen. Namens ‘Wijk’ zette wethouder Hans Marchal de handtekening. ‘Bijna vier jaar ben ik ermee bezig en het is prachtig dat we het in deze collegeperiode bijna voor elkaar hebben gekregen. Samen met de werkgroepleden Ernst-Jan Damen, Claus van der Velden en ambtenaar André Vervoort hebben we er hard aan getrokken. Alleen hadden we het echter nooit gered. Een speciaal woord van dank gaat uit naar Gebiedscoöperatie O-gen en natuurlijk naar ‘Glasvezel buitenaf’ die de aanleg moet gaan realiseren’.

Op donderdag 22 februari was er een wervingsbijeenkomst voor aspirant-buurtambassadeurs. Op 7 maart is er een officiële bijeenkomst voor buurtambassadeurs en in de week van 19 maart worden er openbare informatieavonden gehouden. Dan gaat de vraagbundeling van start en kunnen de bewoners van het buitengebied aangeven of ze daadwerkelijk glasvezel willen hebben. De campagne duurt 10 weken. Als 50% van de bewoners van het gebied ‘ja’ zegt wordt er daadwerkelijk gestart en gaat naar verwachting begin 4e kwartaal de schop daadwerkelijk de grond in! De aanleg in het hele gebied duurt ongeveer 9 maanden. De oproep van de PCG is: doe mee, laat deze kans niet voorbij gaan! Glasvezel is belangrijk voor een leefbaar, werkbaar en vitaal buitengebied!

Download

Wijk bij Duurstede opnieuw Fairtrade gemeente 2020

Wijk bij Duurstede mag zich ook de komende twee jaar Fairtrade gemeente noemen. De landelijke jury die Fairtrade gemeenten beoordeelt,  is zeer positief over de Fairtrade campagne in Wijk bij Duurstede.
Sinds de titeluitreiking in 2015 is de werkgroep Fairtrade Wijk bij Duurstede (inwoners met ondersteuning van gemeente en Binding) actief doorgegaan met haar campagne. Het aantal deelnemers in Wijk bij Duurstede ligt hoog en blijft toenemen. Naast diverse bedrijven kopen ook verschillende maatschappelijke organisaties Fairtrade koffie en thee in, zoals basisscholen, het Revius Lyceum in Wijk, de gemeente en Stichting Binding. Ook deed de werkgroep mee aan verschillende evenementen. Zo stonden in het najaar Fairrukkelijke gerechten op de kaart tijdens de Fairtradeweek met de campagne ‘Flairtje’ bij de restaurants Naast de Poort, De Graanschuur en het bedrijfsrestaurant van de gemeente. Natuurlijk met Fairtrade ingrediënten en biologische streekproducten!


Verkiezingsprogramma PCG: Duidelijk vanuit het hart!

Vanaf vandaag kunt u op de website van de PCG (Protestant Christelijke Groepering) het complete verkiezingsprogramma 2018-2022  downloaden.

Daarnaast kunt u het complete verkiezingsprogramma ook verkrijgen bij het secretariaat (Weidedreef 2 te Langbroek). Binnenkort verschijnt er ook nog een verkorte, publieksvriendelijke versie van ongeveer 5 bladzijden. Ook deze zal te downloaden en bij het secretariaat verkrijgbaar zijn.

Voorzitter Janco Pitlo overhandigde afgelopen zaterdag het verkiezingsprogramma aan lijsttrekker en huidig wethouder Hans Marchal. Jan-Dirk de Bruijn en huidig raadslid Marco Petri staan op de kandidatenlijst op nummer twee en drie.

De PCG is betrouwbaar, duidelijk en betrokken. We vinden het belangrijk om te blijven werken aan vertrouwen tussen burgers en politiek.

Alleen samen kunnen we iets moois van onze gemeente maken en samen maken we het verschil!

Spreekt u dit aan? Doe dan mee en stem PCG! Met uw steun zit de PCG opnieuw in het college en met twee of drie zetels in de gemeenteraad. Of dat uitmaakt? Daar kunt u van op aan!


De PCG heeft hart voor de Zorg!

Afgelopen zaterdag heeft een delegatie van de PCG een werkbezoek gebracht aan de Wijkse Hof op de Singel. De Wijkse Hof is een gesloten zorglocatie voor 14 dementeren. De organisatie heeft nog 2 andere lokaties in Doorn.

We hebben een rondleiding gehad en gezien met welke liefde en zorg de dementeren daar verblijven. De PCG ziet in de komende jaren de behoefte aan (professionele) zorg stijgen. De vergrijzing neemt flink toe. Indrukwekkend was de aanwezige speciale therapeutische zwemvoorziening die momenteel buiten gebruik is. De leiding van de Wijkse Hof gaat onderzoeken wat er nodig is om dit rendabel te kunnen gebruiken voor inwoners die afhankelijk zijn van therapie in een zwemgelegenheid.


Aanpak vuurwerkoverlast groot succes in Wijk bij Duurstede

Jongeren nu aan zet om na te denken over hun beloning

Alle jongeren in de gemeente Wijk bij Duurstede mogen nadenken over hoe ze € 8.440 willen gaan besteden. In de gemeente Wijk bij Duurstede is tijdens de afgelopen jaarwisseling namelijk voor €2.560 aan vuurwerkschade aangericht aan gemeente-eigendommen. Dat bedrag is fors lager dan de € 13.000 schade van vorig jaar. De aanpak die wethouder Hans Marchal in december heeft geïntroduceerd en landelijk nieuws werd, blijkt een succes te zijn. Het is fijn dat het bedrag dat de gemeente elk jaar reserveert voor schadeherstel, nu voor een heel groot deel naar voorzieningen of leuke activiteiten gaat voor de jongeren.


College: 1.000 woningen extra nodig om vitaal te blijven

Het college van Wijk bij Duurstede wil 1.000 woningen extra bouwen tot het jaar 2030. Niet in de kernen, maar daarbuiten. De 1.000 woningen extra zijn nodig om ervoor te zorgen, dat jong en oud in evenwicht blijft. En dat er voldoende passende woningen zijn voor een vitale gemeenschap met genoeg voorzieningen. “Hiermee vergroten we het aantal inwoners niet. Wel kunnen we zo als gemeente de toekomst vol vertrouwen tegemoet zien,” vinden de wethouders Jeroen Brouwer en Hans Marchal.


Cheque voor Cothens missiebelang

Woensdag 20 december heeft wethouder Hans Marchal een cheque overhandigd aan het bestuur van het Cothens Missiebelang. Zij hebben 70 jaar lang in Cothen het oud papier opgehaald voor het goede doel: ondersteuning Derde Wereldprojecten. Vrijdag 24 november zamelden zij voor de laatste keer het oud papier in. Als blijk van waardering voor die vele jaren en voor het goede doel, mocht Hans Marchal deze cheque namens het college overhandigen. Bron: http://wijksnieuws.nl/lokaal/cheque-voor-cothens-missiebelang-324010