Uitleg over principeverzoek zonneveld Groenewoudseweg in Cothen

Het college van b en w stemde op 14 april jl. in met een principeverzoek voor een zonneveld aan de Groenewoudseweg in Cothen. Daarna ontstond onrust onder de Cothenaren.

De bewoners vragen zich af hoe met hun belangen rekening wordt gehouden. Vandaag boden enkele Cothenaren wethouder Hans Marchal daarom een petitie aan. Die was ondertekend door 250 inwoners. Wethouder Marchal: “De petitie heb ik uiteraard in ontvangst genomen. De betrokkenheid van de Cothenaren bij hun leefomgeving blijkt hier duidelijk uit. De aanbieders hebben mij vanmiddag verteld hoe ze zich voelen en waar ze zich zorgen om maken. Ik begrijp hun gevoelens en kan me goed voorstellen dat er vragen zijn. Zij voelen zich deels overvallen door de ontwikkelingen. Die ongerustheid kan ik niet bij hen wegnemen. Wel heb ik hen de procedure uitgelegd, want die was volgens mij niet  duidelijk.”

Een principeverzoek is nog geen aanvraag voor een vergunning

Het principeverzoek is een eerste toets of het initiatief binnen het beleid past. ”Op dit moment kan nog geen vergunning worden aangevraagd”, legt de wethouder uit. “De initiatiefnemer heeft van ons college namelijk eerst ‘huiswerk’ gekregen: een flink aantal voorwaarden, waaraan hun aanvraag moet voldoen. Een van die voorwaarden is bijvoorbeeld het betrekken van omwonenden. Daarom is het goed als BHM Solar en de omwonenden op korte termijn met elkaar in gesprek gaan. BHM Solar is aan zet om contact op te nemen met de omwonenden. Nu is namelijk het moment waarop de initiatiefnemer zorgen, vragen, wensen en bezwaren nog kan meenemen in het plan voor het zonneveld. Om rekening mee te houden bij een verdere uitwerking.”

Betrekken van de omgeving is belangrijk

Als bij de gemeente een officiële vergunningsaanvraag wordt ingediend voor een zonneveld, moet een initiatiefnemer duidelijk maken op welke manier de omgeving is betrokken. Dit is een belangrijk onderdeel in het toetsingsproces. Een initiatiefnemer kan bijvoorbeeld een informatieavond organiseren of op een andere manier met direct omwonenden spreken. In ieder geval moet duidelijk in de aanvraag staan hoe met de belangen van de omgeving rekening is gehouden.

Hoe gaat de procedure voor dit zonneveld nu verder?

Dit zijn de vervolgstappen na het indienen van het principeverzoek:

  • BHM Solar werkt het plan verder uit en betrekt hierbij de omgeving;
  • BHM Solar kan het plan indienen als officiële aanvraag voor een omgevingsvergunning;
  • De gemeente oordeelt of dit voldoende is om een ontwerpbesluit te nemen;
  • Als de gemeente instemt met de aanvraag, volgt de publicatie van de aanvraag en het ontwerpbesluit (op de gemeentepagina in ’t Groentje, op Overheid.nl en in de Staatscourant);
  • Na het nemen van een ontwerpbesluit organiseert de gemeente een informatieavond. Inwoners en andere belanghebbenden kunnen dan een zienswijze voor het plan indienen;
  • Daarna neemt de gemeente een besluit over het plan en weegt hierin alle belangen mee;
  • Tegen dit besluit kunnen de indieners van een zienswijze nog beroep indienen.

Wat eraan vooraf ging

De  gemeente Wijk bij Duurstede wil in 2030 energieneutraal zijn en vindt het belangrijk om samen met inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven te kijken hoe dit op een zorgvuldige manier voor elkaar te krijgen is. Met oog en oor voor de verschillende belangen. Wijk bij Duurstede ontving verzoeken van bedrijven die hier zonnevelden willen aanleggen. Om deze aanvragen te beoordelen stelde de gemeente in samenwerking met een burgerpanel in 2019 beleid voor zonnevelden op. Hierin staat waar en onder welke voorwaarden een zonneveld mag worden aangelegd. Ook staat erin hoe omwonenden hierbij moeten worden betrokken. College en raad stelden het beleid daarna vast. Het burgerpanel kreeg complimenten voor hun inzet en resultaat.

Bron: Persbericht gemeente Wijk bij Duurstede 14-05-2020